lunes, 3 de junio de 2013

"Detallets d'història" Il·luminació en l'època victoriana ^^

Hola a tots, en el detallet d'història d'avui parlarem sobre l’ il·luminació de l'època victoriana.

Il·luminació en l'època victoriana



La forma més comú d'il·luminació era la làmpada d'oli, l'oli estava fet a partir de la pell i la grassa de les foques i orques; el líquid es posava en un recipient tancat menys per una obertura on s'hi posava una metxa de lli o cotó. El combustible ascendia per la metxa i s'encenia quan arribava a l'extrem. 

A principis del segle XIX es va implementar el gas com a combustible i l'oli es va deixar de fer servir menys per la gent a aquí no li arribava el gas. Es feien servir tres tipus de làmpada de gas:

El cremador de tipus Argand:  Feia servir una metxa tubular tancada en mig de dos cilindres metàl·lics, alimentat per petroli. 

Els cremadors en forma de vano: En els que el gas sortia d'una reixeta o d'un parell de forats als costats del cremador i cremava formant una flama plana.

La làmpada de gas incandescent: En que la flama escalfava una reixeta fina fins a fer que es tornés d'un color vermell blanc. 

 En definitiva el querosè era molt més net, barat i segur que l'oli.

A finals del segle XIX es va inventar la làmpada elèctrica incandescent i fluorescent, que va desbancar a les altres dos.

Aquí us deixo unes webs per si voleu ampliar informació:








Espero que us hagi agradat i seguiu llegint el diumenge que bé per més detallets d'història.

Salutacions i fins aviat. :D



No hay comentarios:

Publicar un comentario