lunes, 31 de marzo de 2014

“Detallets d’història” Figures i funcions de la família victoriana: El Pare PART 2

Com ja vaig mencionar en el “Detallet d’història” passat, avui continuarem amb la figura del pare, veurem quines funcions tenia dins de casa seva i que passava quan el patriarca moria.

 Figures i funcions de la família victoriana: El Pare PART 2


El pare era una figura important dins i fora de casa, era el que mantenia la família i qui procurava pels ingressos de la llar, ara veurem la part privada de la figura del pare a la família.

La casa del pare:

Encara que estigui fora amb freqüència, el pare segueix dominant la casa. Te les seves zones exclusives com: La sala de fumar i del billar, a la que es retiren els cavallers per xerrar després dels menjars; la biblioteca, ja que els llibres i la bibliografia segueixen sent coses d’homes, o el despatx, en el que els nens només hi entren tremolant.
En canvi les dones que treballaven fora de casa no podien tenir el seu despatx propi.
Quan feien balls o sopars a casa, a la sala d’estar el grup dels cavallers se solia col·locar al centre i de peu , mentre que el de les senyores s’asseien al voltant fent un cercle, era un model de gènere.
La decoració de la casa era més masculina del que es creia, ja que al acostar- se el casament, l’interior era decorat pel futur gendre en relació a la seva mare política, d’acord amb els manuals mundans.
També ensenyava a la seva dona com es tenia que vestir i com es tenia que pentinar per ressaltar la seva bellesa.
Si eren rics, en comptes de desentendre’s de la casa, la poblaven amb les seves adquisicions de col·leccionista.
En el cas que tinguessin un taller, els homes convertien les seves dones, filles o germanes en les seves secretàries.
El pare tenia tot el poder per fer i refer les vides dels seus fills.

La mort del pare:

L’escena de la mort del pare es la més important, la més carregada de tensió i de significació. El llit del moribund es on es diuen els adéus, on es transmeten els poders, de les grans reunions, dels perdons i les reconciliacions, no menys dels nous rancors originats en l’injustícia del desenllaç. La mare en canvi mor discretament; viuda, sola, d’edat avançada, ha vist marxar als seus fills; només en rares ocasions segueix conservant les decisions en els negocis i la clau del rebost.
Alguns prefereixen morir rodejats de família i llegar el negoci familiar als fills. Altres prefereixen morir fent un gran banquet rodejats d’amics i família.
La mort del pare dissol la família, fa possible l’existència de les altres famílies i l’alliberació dels individus. D’aquí el desig que a vegades existeix de la seva mort, i el rigor de la llei contra el parricidi.
La supressió del dret a testar, autèntic assassinat del pare, permet i estimula la divisió dels patrimonis i dissol el poder dels patriarques.

Aquí acaben les funcions del pare en la família i com portaven la seva vida dins i fora de la seva llar. Eren els que tenien tot el poder per prendre decisions i per portar prosperitat o pobresa a les seves famílies. No era fins a la seva mort quan la resta de la família era lliure per fer i desfer a la llar.

Espero que us hagi agradat el meu “Detallet d’història” sobre els pares i espero seguiu gaudint de més costums de l’època victoriana.

Salutacions ^^

No hay comentarios:

Publicar un comentario